Understanding digital wellbeing: What is technology literacy?

0
22
Woman in a bright yellow jacket and sunglasses taking a selfie against a colourful wall.

Opdag, hvad teknologiskompetence betyder, mens vi udforsker alt, hvad der er at vide om dette udtryk, herunder de fordele og de nødvendige færdigheder.


Vi lever i en verden, hvor teknologi er mere fremtrædende end nogensinde, og mens teknologien bringer et væld af information og fordele, er det afgørende at kunne bruge denne teknologi sikkert og effektivt.

For at hjælpe med at opbygge din forståelse af teknologiskompetence, vil vi undersøge, hvad det er, hvorfor det er vigtigt, og give nogle eksempler på teknologisk viden.

Hvad er teknologiskompetence?

Uanset om du har hørt om begrebet teknologisk viden eller ej, er det vigtigt at få en god forståelse af, hvad det betyder, før vi går i gang. Svarende til mediekendskab, teknologiskompetence er evnen til at bruge, forstå, administrere og vurdere teknologi effektivt, sikkert og ansvarligt. Dette omfatter evaluering, skabelse og integration af information via teknologi.

Teknologi i sig selv er et bredt begreb, som Oxford ordbog definerer som videnskabelig viden brugt på praktiske måder i industrien. For at sige det enkelt er teknologi enhver enhed, metode eller system skabt til at løse et problem eller hjælpe med en opgave. Men når vi diskuterer teknologi gennem denne artikel, vil vi henvise til digitale teknologier.

Teknologikompetencer bekæmper usikker og uansvarlig brug af teknologi og skaber et effektivt miljø for brug af teknologi. Begrebet er knyttet til digital literacy, som er evnen til at forstå og effektivt bruge digital information. Teknologikompetence er relevant for alle former for teknologi, herunder computere, smartphones og tablets.

Teknologikompetence vs mediekendskab

Begge disse metoder er relateret til det bredere begreb digital literacy. Men selvom begge er bundet til digitalt, kan mediekendskab bruges i forhold til alle former for medier, herunder aviser, bøger og radio.

Som vi diskuterede i vores blogindlæg om mediekendskab, mediekendskab er evnen til at forstå information, der præsenteres for os, og reagere passende. Mediekendskab er mere fokuseret på at fordøje information og beslutte, hvad man skal stole på, og hvordan man undgår falske nyheder. På den anden side omfatter teknologiskompetence den generelle navigation af teknologi og god brug af den.Hvorfor er teknologiskompetence vigtig?

Det, der engang var en luksus, er nu et almindeligt og let tilgængeligt værktøj i mange husstande i dag. Teknologi kan bruges til at bestille et måltid til dig selv, studere et onlinekursus og endda finde en date. Det giver kun mening at være sikker og fornuftig, når du bruger noget, der har en sådan indflydelse på alle aspekter af vores liv.

Så hvad er det, der gør teknologiskompetence så vigtig? Sandheden er, at eftersom teknologi spiller en nøglerolle i mange aspekter af vores daglige liv, har den stor indflydelse på os selv og vores velvære. Vi skal sikre os, at vi navigerer i teknologien på en måde, der gavner os i stedet for at tillade negative konsekvenser.

Det er desværre lettere sagt end gjort. Der er risici og ulemper ved at bruge teknologi, selvom det giver mange fordele. At være teknologikyndig inviterer til en sundere og mere effektiv måde at bruge de værktøjer, der er så relevante for mange af os. Nogle ting at være forsigtig med inkluderer:

  • Overforbrug af teknologi – at have adgang til en række forskellige teknologier er en fantastisk ting, men det er let at blive for afhængig af teknologi. Teknikkyndige personer vil være forsigtige med ikke at bruge for meget tid på at bruge teknologi, da det kan have både fysiske og mentale konsekvenser.
  • Privatliv – teknologi er tilgængelig for mange enkeltpersoner, både gode og dårlige. Desværre er der dem, der bruger teknologi med ondsindet hensigt, så du skal være sikker, når du bruger teknologi. Dette inkluderer brug af sikre adgangskoder, kun at gennemse betroede websteder og være forsigtig med, hvad du downloader.
  • Ukorrekte oplysninger – uden at være klar over, hvilke websteder og informationskilder der er pålidelige, kan du forbruge og dele falsk information. Teknologikyndige individer bør være i stand til at skelne mellem falske nyheder og pålidelig information.

Hvad er fordelene ved teknologisk viden?

Nu ved vi, hvorfor teknologiskompetence er vigtig, lad os se på, hvordan vi kan drage fordel af teknologiskompetence. Hvilke fordele går hånd i hånd med tekniske færdigheder?

Teknologi er nyttig

Teknologi kan hjælpe med mange opgaver, så at vide, hvordan man bruger det godt, kan gavne dig på mange områder. Teknikkyndige mennesker kan bruge teknologi til at hjælpe med ting som sprogindlæring, produktivitetsstyring og måltidsplanlægning. At forstå teknologi og vide, hvordan man bruger den godt, vil gøre den mere nyttig.

Digitale færdigheder

At være fortrolig med teknologi og vide, hvordan man navigerer i den, giver dig mulighed for at bygge videre på din digitale færdigheder. Når man lever i det 21. århundrede, ændrer digitale færdigheder en game changer, når det kommer til at finde arbejde – en undersøgelse viste, at 82 % af job med mellemfag kræver digitale færdigheder. Den digitale kvalifikationskløft betyder, at dem med de nødvendige teknologiske færdigheder kan have en bedre chance for at sikre sig et job.

Hvis du gerne vil opkvalificere dig og drage fordel af den digitale kompetencekløft, så tjek vores Digitale færdigheder til arbejde og liv Rute.

Øger elevernes engagement

Flere undersøgelser har vist, at når det bruges i et klasseværelse, kan indførelsen af ​​teknologi øge elevernes engagement. Teknologi giver en fordybende, engagerende oplevelse, som understøtter elevernes læring. Ved at bruge teknologi i klasseværelset giver vi også eleverne mulighed for at blive fortrolige med at bruge teknologi og bygge videre på deres teknologiskompetencer.

Teknologi gør tingene nemmere

Brugen af ​​teknologi i vores nuværende verden er næsten uundgåelig; teknologi er overalt omkring os. Det er dog ikke altid let at vide, hvad man skal bruge, og hvor man kan finde det. At være teknisk kendskab betyder, at du nemt kan bruge de korrekte teknologiske værktøjer og vide, hvor du skal lede efter dem. Dette omfatter at vide, hvilke websteder der er sikre at se for mindreårige seere, eller at vide, hvilke indstillinger der skal vælges sociale medier platforme.

Teknologiske færdigheder

Det er tydeligt, at det er nøglen til at have en sikker og fornøjelig oplevelse, når man bruger teknologi, at være teknologisk kendskab. Men hvilke færdigheder har du brug for for at blive teknologisk læsefærdig? Lad os se på nogle eksempler på tekniske færdigheder:

  • Meddelelse – evnen til kommunikere online er en vigtig færdighed i forhold til teknologiskompetence. Aktiv brug af teknologi involverer ikke kun forbrug af information – det involverer at lave dit eget indhold og også dele det med andre.
  • Forståelse – en af ​​de mest vitale teknologiske færdigheder er evnen til at forstå den information, vi modtager fra teknologi. Lige så afgørende som traditionel læse- og skrivefærdighed, bør vi være i stand til at forstå, hvad vi læser og ser med teknologi.
  • Evaluering af information – som vi kort nævnte, da vi diskuterede teknologiens pålidelighed, er det ikke altid let at afgøre, hvilke oplysninger der er korrekte. En af de teknologiske færdigheder, der er nødvendige for at kunne læse, er evnen til at evaluere information. Det betyder kritisk analysere information at bestemme nøjagtighed, gyldighed, pålidelighed og autoritet af information.
  • Tilpasning – teknologien ændrer sig og udvikler sig konstant, hvilket bringer nye nyttige applikationer og helt nye former for teknologi at lære om. Teknikkyndige personer bør være i stand til at tilpasse sig og opfange nye færdigheder, der er nødvendige for at navigere i teknologi – uanset om det er en ny social medieplatform eller ved at bruge en ny telefonmodel.

Hvordan kan jeg blive teknisk belært?

Så hvordan kan du gå om at blive teknologisk kendskab og opbygge disse færdigheder? At blive udsat for teknologi betyder, at du vil være i stand til at øve dine færdigheder og bruge teknologi, indtil du er fortrolig med det.

Men for at opbygge de færdigheder, der er nødvendige for tech-kompetencer, kan du undersøge, hvad du har brug for at vide om specifikke typer teknologi. Hold dig ajour med eventuelle ændringer, og prøv at holde dig på forkant med teknologitendenser. En anden god måde at udvikle dine færdigheder på er at tage nogle onlinekurser og virkelig udvide din viden. Hvorfor ikke prøve vores Digital velvære kursus eller vores Træd ind i digitale teknologier Rute?

Hvem kan drage fordel af teknologisk viden?

Teknologi er kernen i mange af vores liv, uanset aldersgruppe. Yngre generationer har en tendens til at stole mere på brugen af ​​teknologi og internettet, men det er ikke eksklusivt for yngre aldersgrupper. Da alle aldersgrupper bruger teknologi, kan vi alle drage fordel af viden om teknologiskompetence.

Det er sandsynligt, at børn vil blive udsat for teknologi i en tidlig alder, da brugen af ​​teknologi i skolerne er stigende. Derfor er det vigtigt at lære yngre generationer om teknologisk viden og sikker brug af teknologi. Digital teknologi ses nu som mere en grundlæggende færdighed snarere end en unik færdighed at have.

Teknologikundskaber kan læres til unge studerende for at sikre, at de er bevidste om, hvordan man sikkert kan bruge teknologi, som de uundgåeligt vil komme i kontakt med. Skolerne er allerede undervisning i digitale færdigheder, og teknologi i klasseværelset er i stigning.

Eksempler på teknologisk viden

Vi har allerede diskuteret nogle af de risici, der er forbundet med at bruge teknologi, og hvorfor teknologiskompetence er så vigtig en færdighed. Lad os nu se på nogle eksempler på teknologisk viden i aktion.

Indholdsskabelse – Onlineindhold kommer i mange former, og at kunne bidrage til banken af ​​onlineindhold kræver tekniske færdigheder. At beslutte, hvad der skal postes, og hvor det skal postes, skal overvejes, om det er en Youtube-video, blogindlæg eller Instagram rulle.

Kommunikerer – en standard brug af teknologi er at kommunikere med andre individer, fra venner og familie til globale publikum. Teknikkyndige personer bør være i stand til at kommunikere ved hjælp af den passende platform til deres behov og være i stand til at navigere i platformen effektivt. At sende og modtage e-mails er en fantastisk måde at kommunikere ved hjælp af teknologi.

Forskning – vi er så heldige at have adgang til milliarder af siders indhold online, hvilket gør det nemmere end nogensinde før at finde svar på vores spørgsmål. At forstå, hvor du skal lede efter information, og hvad du skal spørge om for at løse dine spørgsmål, er en fantastisk måde at demonstrere teknologisk viden.

Virtual reality – det handler ikke kun om computere og telefoner – nye teknologier såsom virtual og augmented reality er gode måder at udforske teknologi på. Virtual reality kan bruges til mange forskellige ting, herunder læring og spil. Konstruere din egen virtual reality-oplevelse er et fantastisk eksempel på at bruge teknologiskompetencer, da det kræver en stærk forståelse af den involverede teknologi.

Fremtiden for teknologisk viden

Teknologien fortsætter med at udvikle sig i et hurtigt tempo – vi ser nye varianter af teknologi, og den allerede omfattende liste over teknologier udvikler sig. IT-branchen er endda på vej til nå 5,3 billioner dollars i 2022. Men hvad betyder det for fremtiden for teknologisk viden?

Nye teknologier kræver tilvænning og giver både nye risici og muligheder. Tag den nyligt annoncerede Metaverse for eksempel; en helt ny alternativ virkelighedsoplevelse, der tager verden med storm. Metaverse vil være en blanding af virtual reality og augmented reality for at skabe en fuldstændig fordybende oplevelse.

Med nye teknologier på vej, skal du muligvis vænne dig til at navigere i dem og lære nye færdigheder for effektivt at bruge dem. Når alt kommer til alt, er det at gennemse en computer en meget anderledes oplevelse end at besøge en helt ny verden via virtual reality.

Vær et skridt foran mængden, når Metaverse falder og udforsk vores Introduktion til Virtual, Augmented og Mixed Reality Rute.

Sidste tanker

Som vi har udforsket, er teknologiskompetence en vigtig færdighed for at navigere i vores fremtids teknologirige landskab. Vi håber, at denne artikel har udvidet dit perspektiv på brugen af ​​teknologi, og hvordan du kan bruge teknologien ansvarligt.

Hvis du er ivrig efter at lære mere om at bruge teknologi effektivt, så tjek vores kurser om Omfavnelse af digital teknologi og Digital velvære.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here