This barn achieved LEED Platinum with its Zen design

Zen Barn by Christopher Simmonds Architect is a home in a historic Ottawa neighborhood. It achieved LEED Platinum status for the home while maximizing on a casual, modern style. The second floor is cantilevered over the first floor to shade it from the sun, while a sunken courtyard allows for large windows to the south for passive solar heating. All this work is invisible, with a light, effortless and calm effect to the final home.

Continue reading below

Our selected videos

A two-storey barn with interior has the light on

“The linear composition of this modern home is interrupted by the vertical volumes of light wells, the stairs and the courtyard,” said the architect. “The resulting intrusion of views, light and space along the south side of the home creates strong indoor-outdoor connections. The orientation of the building allows passive sun exposure on the east, west and south sides during the winter months. ”

Related: Child in Canada mixes traditional and modern styles

First floor of a house

White lacquer and stained ashtray create a feeling of lightness and flow through the interconnected kitchen, living room and dining room. Inside is bright, clean as a warm and inviting family room. There are three levels to the residence of a total of 2,300 square meters. However, the home retains an inviting sense of intimacy through the use of warm woods in the kitchen, dining room and living room.

An interior kitchen has ovens on a wall next to the stove and opposite the stove is the sink

The long and sleek exterior is clad with recycled white oak boards and lets in maximum natural daylight. Along with sharp angles and glass balconies, Zen Barn is what both relaxing and formal living spaces can be. The home has a rain shower, floating vanities and an open staircase that allows light to flow from all angles around the home’s central axis.

A living room fits seamlessly with the dining room

Zen Barn achieved an EnerGuide rating obtained at 82, 10 points higher than what is required by the Ontario Building Code.

+ Christopher Simmonds architecture

Photo by Peter Fritz

William

Leave a Reply

Your email address will not be published.