Netherlands’ massive vault of sustainability and art

Located in Amersfoort, the Netherlands, CollectionCentre Netherlands (CC NL) designed by cepezed architects is a masterpiece of modern architectural design. From the impressive exterior design to the functionality of the collection center, the CC NL is a true reflection of the future.

Continue reading below

Our selected videos

The building was officially launched on 13 September 2021 by the Minister of Education, Culture and Science Ingrid Van Engleshoven. With a storage space of about 30,000 square meters, the building is home to over 500,000 works of art and historical artifacts, including artifacts, evidence, paintings, jewelry, clothing and furniture. CC NL houses pieces from the Rijksmuseum, the Netherlands Open Air Museum, Paleis Het Loo and the Cultural Heritage Agency in the Netherlands.

Related: Sculptural Roofing Sheets Environmentally Friendly Arkansas Museum of Fine Arts Expansion

CC NL is designed in three sections: “head”, “neck” and “trunk”. The “neck” is the busiest of the building’s three sections, serving as workshops, where all objects are processed, shaped and preserved before being transferred to storage rooms. It is also home to a freezer room, oxygen-free area, photo studio and X-ray room. The “head”, on the other hand, contains the entrance and the walkways.

Finally, the “trunk” forms the most co-compact part of the collection center. CC NL has four floors with large pans for storing key objects. The storage in this section has maximum protection and also has small fire compartments. It has rooms with highly classified information, stored under special rooms in special facilities.

The goal of the building is to achieve a durable, sustainable and beautiful preservation of history. To achieve this, the designers constructed the building with special rooms where museum species can be taken to get rid of harmful pests through freezing. With open access, the building’s resources can be used by research institutions.

CC NL is ranked as the 15th most sustainable in the Netherlands. The roof and the facades used in the construction of the building give it a very insulating view. The soil is less isolated as it was intended to act as a buffer. Its direct contact with the ground buffers the environment inside, reducing the need for air conditioning. On average, the internal temperatures are kept at around 12 and 15 degrees Celsius. This ensures CC NL’s safety and reduces the risk of fires.

Other aspects of the building that make it stand out in terms of sustainability include water recycling and renewable energy. With over 3,600 square meters of solar panels on the roof, the center can handle most of its energy needs without requiring external support during sunny months. It is also equipped with an ATES and gray water flushing toilet.

The center also uses a rural rainwater collection system that acts as an infiltration facility for the local vegetation. The widespread ecological landscape with detailed integration of flora and fauna makes the design one of the most sustainable section centers in the world.

For those working at CC NL, the breathtaking beauty, comfort and ease of use are key factors. The workspace here is among the best in Europe and will remain so for years.

+ cepezed architects

Photograph by Lucas van der Wee

Leave a Comment