Hemp and lime studio in Italy highlights sustainable living

0
13
Hemp and lime studio in Italy highlights sustainable living

Architects Cosimo Terlizzi and partner Damien Modolo have created a lamia-style hemp and lime architectural studio in southern Italy. It combines traditional building style from the Valle d’Itria and the Alto Salento region with modern and sustainable materials and energy management systems. The team designed the studio to reflect the owners’ love for both the Apulian landscape and sustainable living.

Continue reading below

Our selected videos

Lamia Santolina has a traditional farmer-building style that resembles a thick, white box. The building is wider at the bottom and tapers towards the roof and includes wide windows on each side located in the heavy, whitewashed walls. The building uses natural and recyclable materials to insulate and seal the structure. This design was traditionally designed to get the most out of natural daylight without allowing too much direct sunlight to enter the windows, keeping the building cool during hot Italian summers.

Related: Backwards Sky Ranch House offers stunning views of the valley

A room with a desk and a person sitting at the desk with a dog on the ground and floor-to-ceiling windows to the right

The walls and roof tile were made by Messapia Style, an ethical construction company and champion of hemp and lime construction in Italy. Lime and hemp construction is gaining popularity throughout Europe because the non-toxic mixture has a high thermal sealing ability (thermal conductivity: 0.056 W / mK), controls internal moisture levels and absorbs CO2 from the environment.

A structure of the building built of metal beams

Internal stability is created by a modular iron structure produced by the Scaff System. This was adapted to accommodate the roofing technique of the old incannucciato pipe. Local artisans placed locally grown logs upstairs to create mats resting on the steel beams. A 25 cm hemp and lime mixture layer was then applied on top of the logs to seal and insulate the roof.

An aerial view of a white building surrounded my trees scattered around

Solar energy and rainwater collection round off this environmentally friendly study. The solar system must provide enough electricity for several surrounding structures. The rainwater will be used for irrigation of the surrounding olive grove.

+ YAS architecture

Images via YAS Architecture

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here